Ben je een enthousiaste gebruiker van e-mailmarketingtools als MailChimp of HubSpot? Dan is deze post voor jou. Je wilt natuurlijk dat je mailings bij je doelgroep in de inbox terechtkomen. Maar volgens een recent onderzoek komt gemiddeld 14,7% van de mails die zijn verzonden met de onderzochte e-mailmarketingtools niet aan. Dat kan beter! In deze post leggen we je uit hoe.
Je reputatie doet er toe. Internetproviders kijken naar een aantal factoren om te bepalen of ze jouw mailings afleveren bij de ontvangers. Als je op alle factoren goed scoort, is je e-mailreputatie in orde en wordt je mailing netjes bezorgd. Maar als een aantal factoren de alarmbellen doen rinkelen, kan de provider besluiten om je mail met het label ‘spam’ af te leveren. Of om je mail helemaal niet af te leveren. De volgende factoren zijn belangrijk voor je e-mailreputatie.
Stuur je ontvangers content waar ze daadwerkelijk op zitten te wachten. Als veel abonnees zich uitschrijven, is dat een aanwijzing dat ze je mailings niet kunnen waarderen. Hetzelfde gaat op als er veel ontvangers zijn die jouw mailings als spam rapporteren. Links die niet werken en spelfouten zijn ook niet goed voor je reputatie. Die duiden erop dat een e-mail mogelijk vals is, afkomstig van een onbetrouwbare partij. Aan de andere kant is het een goed teken als ontvangers reageren op je mailings en ze doorsturen naar anderen. Ook is het goed voor je reputatie als er veel op de links in je mailings wordt geklikt.
Overlaad je abonnees niet met een stortvloed aan mailings. Als je tien keer per dag een mailing stuurt, zullen veel mensen dat als storend ervaren en je mailings als spam rapporteren. En als je ineens naar tienduizenden ontvangers gaat mailen terwijl dat er normaal gesproken een paar honderd zijn, ziet een provider dat als een mogelijke poging om te spammen.
Stuur alleen mailings naar ontvangers die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven (opt-in). Anders ben je aan het spammen. Zorg ook dat je de verzendlijsten voor je mailings up-to-date houdt. Staan daar veel e-mailadressen op die niet meer bestaan of die om de een of andere reden geen mail meer kunnen ontvangen, dan hebben je mailings een hoge bounce rate. En dat kan een reden zijn voor providers om je e-mailreputatie te verlagen.
Zorg dat anderen geen misbruik kunnen maken van je e-maildomein. Een handige aanvaller kan mailings versturen die schijnbaar afkomstig zijn van een e-mailadres van jouw organisatie. Bijvoorbeeld om mensen aan de andere kant van de wereld te spammen. Of om jouw zakelijke relaties via phishing aan te sporen om geld over te maken of een frauduleuze website te bezoeken. Als zo’n aanval wordt opgemerkt, kunnen internetproviders je e-maildomein op hun blacklist van verdachte domeinen zetten. Zonder dat je er erg in hebt, worden e-mails die vanaf jouw e-maildomein afkomstig zijn dan niet meer afgeleverd. Ook de mailings die écht van jou afkomstig zijn.
De eerste drie factoren heb je als marketeer zelf grotendeels in de hand. Je schrijft aantrekkelijke, goed verzorgde mailings die de lezer uitnodigen om in actie te komen. Je kiest een goede frequentie. Je houdt je verzendlijst actueel. Maar beveiliging is een ander verhaal.
Voor e-mailbeveiliging zijn technische maatregelen nodig. Dan kom je algauw bij je collega’s van de IT-afdeling terecht. Waarschijnlijk hebben ze al software geïnstalleerd om je eigen inbox tegen spam en phishing te beschermen: spamfilters en antivirusprogramma’s, bijvoorbeeld.
Voor het beschermen van je e-maildomein tegen misbruik is dat helaas niet voldoende. Daar zijn drie andere technische oplossingen voor nodig: DMARC, SPF en DKIM. Het gebruik van die drie technieken verkleint dus de kans dat jouw mailings bij de ontvanger in de spamfolder belanden – als de mailing al bij je ontvanger wordt bezorgd.
Het is nog niet zo eenvoudig om DMARC, SPF en DKIM goed in te stellen. Er is veel specialistische kennis voor nodig, die lang niet op elke IT-afdeling aanwezig is. Een foutje is snel gemaakt en kan ertoe leiden dat er juist minder mailings correct worden bezorgd, in plaats van meer.
Besteed je e-mailbeveiliging uit aan DMARCSaaS. Je collega’s van IT hebben dan geen specialistische kennis nodig over DMARC, SPF en DKIM. En het bespaart ze een hoop tijd. Samen met hen stellen we de e-mailbeveiliging van je organisatie in via ons online platform, zowel voor je inkomende als je uitgaande mail.
Daar blijft het niet bij. Vervolgens houden we je organisatie regelmatig op de hoogte van nodige wijzigingen en mogelijke dreigingen. Dat doen we niet alleen met rapportages, maar ook met onderling overleg. DMARCSaaS biedt de effectiefste bescherming tegen blacklisting en andere e-maildreigingen voor een lage prijs.
In de volgende posts zetten we de voordelen van DMARCSaaS voor je collega’s op een rijtje: